Tuesday, September 1, 2015
IKAN CENCARU SUMBAT SAMBAL BELACAN
Ramai dah tahu buat ni tapi tak apa, boleh cerita lagi.
Ini masakan feveret anak anak. Tak perlu banyak lauk pauk kalau ada ikan cencaru sumbat cabai.
Keluarga kami memang jarang masak banyak lauk pun.
Nak cepat selalu.
Tumbuk cabai dengan sedikit belacan dan garam.
Sebelum tu, siang ikan, belah belakang dan bersihkan elok elok, tos air. Lumur dengan garam dan kunyit.
Sumbat ikan dengan sambal tadi. Perap sekejap.
Goreng pada suhu minyak sederhana.
Ok...kawan ikan cencaru sumbat sambal belacan kali ni ialah timun rebus dengan lebihan cabai di lesong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kadang2 tuh saya sumbat dengan sambal tempoyak, pastu gril dalam pan jer,
ReplyDeleteIkan jaket....senang nak buang kulit....saya suka makan ikan ni
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteWahhhh bestnyaaaa nampak !!
ReplyDelete