KELAS JAHIT TELEKUNG

Tuesday, September 1, 2015

IKAN CENCARU SUMBAT SAMBAL BELACAN












Ramai dah tahu buat ni tapi tak apa, boleh cerita lagi.

Ini masakan feveret anak anak.  Tak perlu banyak lauk pauk kalau ada ikan cencaru sumbat cabai.
Keluarga kami memang jarang masak banyak lauk pun.
Nak cepat selalu.

Tumbuk cabai dengan sedikit belacan dan garam.

Sebelum tu, siang ikan, belah belakang dan bersihkan elok elok, tos air.  Lumur dengan garam dan kunyit.

Sumbat ikan dengan sambal tadi.  Perap sekejap.

Goreng pada suhu minyak sederhana.


Ok...kawan ikan cencaru sumbat sambal belacan kali ni ialah timun rebus dengan lebihan cabai di lesong.

4 comments:

  1. Kadang2 tuh saya sumbat dengan sambal tempoyak, pastu gril dalam pan jer,

    ReplyDelete
  2. Ikan jaket....senang nak buang kulit....saya suka makan ikan ni

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...