Thursday, August 13, 2015
NASI IKAN TENGGIRI
Tumis 2 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih, daun kari, kulit kayu manis, pelaga, cengkih dan lawang. Minyak tak perlu banyak.
Sebelum menumis goreng ikan dulu, ini 3 keping ikan tenggiri.
2 cawan beras, basuh dan tos airnya. Cukup untuk 3 atau 4 orang makan.
Kismis dibasuh dan tos airnya.
Setelah bahan tumisan naik bau, masukkan air 2 cawan. Biar mendidih.
Masukkan beras, beberapa minit kemudian ikan yang digoreng tadi. Perlahan api. Masukkan kismis. Tutup periuk. Balik balikkan beras, jika ada rasa mentah boleh tambah air.
Nasi ikan tenggiri seperti yang dimasak di atas telah menggunakan bahan bahan yang ada di dapur..
Kalau ada carrot boleh hiris dan campur sekali. Kalau ada badam pun sedap.
Daun kari boleh ganti dengan daun pudina tapi janganlah ditumis daun pudina tu.
O ya...kalau tak ada kuah tak lengkap jugak tapi kalau masak ekspres macam ni, tumbuk cabai buat sambal pun bolehlah jadi pelengkap.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment