KELAS JAHIT TELEKUNG

Sunday, October 5, 2014

KETUPAT DAUN PISANG







Mak tak suka masak ..anak suka makan.

Pertama kali dalam sejarah hidup pada umur yang lanjut..ku masak ketupat daun pisang untuk santapan di pagi Hari Raya Qurban.

Mak kata ok..anak pun kata ok.

Resepi:

1 kg beras pulut di cuci bersih dan toskan air.
Secawan santan pekat sebab tak nak lemak sangat.
Sedikit garam.

Tanak beras pulut separuh masak.
Biar sejuk.

Daun pisang dipotong anggaran 2 tapak tangan dan bersihkan.  layor atas apai supaya lembut..amboi semua kena beli bila duduk bandar.

Letak sesenduk pulut yang dah agak sejuk tadi ke atas daun pisang. balut kemas dan ikat. Kain perca di gunting panjang untuk dijadikan tali pengikat.

Susun dalam pengukus.

Rebus air hingga mendidih baru pulut tadi dikukus selama lebih kurang 30 minit.

Bila sejuk baru potong.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...